Vyražená Placka alias Placatá Vyrážka 2016

Napsal Martin. Uveřejněno v Jablonecká vyrážka

Po loňské dobré zkušenosti s pořádáním Jablonecké placky a vyrážky v jeden den se organizační výbory obou soutěží dohodly, že v započaté tradici budou pokračovat i letos a tak se obě dovednostní soutěže odehrály třetí zářijovou sobotu.
 
DNES VYHRAJE MARKÉTA
Nad hřištěm u přehrady se tento den od rána smrákalo, proto to nevypadalo na valnou účast a tak Black prohlásil "Dneska to může vyhrát i Markéta", to ovšem ještě netušil k čemu tato jeho prognóza povede.
Nakonec se nás tedy sešlo 11, i když přespolní obhájce Roman dorazil s drobným spožděním. Střílelo se na dvou stanovištích a osmička nejlepších v součtu obou kol postoupila do KO. Čtvrtfinále žádná velká překvapení nepřinesla, neboť postoupili všichni nasazení, tedy ti, kteří v základní části nastříleli nejvíce. Naopak semifinále bylo velmi překvapivé, když se Markéta vzepřela papírovým předpokladům a 18-ti body dokázala vyřadit Vojtu, svoji drahou polovičku. Nutno podotknout, že Vojta si vybral určitou dávku smůly na třetím ateliéru, kde jeho zápis čítal -jako ve škole- čtyři jedničky, ačkoliv tentokrát by jistě raději viděl pětky. Druhé semifinále pak lépe zvládl Roman, když porazil Ondru.
Vojta si nakonec zlepšil náladu v souboji o třetí místo, když porazil Ondru nejlepším nástřelem dne (29) a také vylepšením svého 2 roky starého maxima z Jablonecké Vyrážky. Pikantní pak bylo finále, kde se potkal Roman, tedy obhájce loňského prvenství, s Markétou, jedinou přítomnou ženou a zároveň první potenciální vítězkou vyrážky, ta si od začátku držela velmi těsný náskok, který definitivně potvrdila až svojí úplně poslední koulí, kterou vyndala košon na 9 metrů a tím sebrala Romanovi poslední naději na zvrat, neboť navýšila rozdíl na 6 bodů a na to už Roman nemohl reagovat ani teoreticky.
Čili vítězkou 8.ročníku Jablonecké vyrážky se stala Markéta, přesně tak, jak ráno Black predikoval.
 
1.Markéta Palicová
2.Roman Kapeš
3.Vojta Lukáš
 
4.Ondra Vochoč
5.Miloš Zahradník
6.Michal Knespl
7.Tomáš Schwarz
8.Jaroslav Kriegler
 
 
ZE STŘELBY NA PLAS
Po skončení vyrážky se urychleně hřiště předělalo pro potřeby druhé Jablonecké dovednostní soutěže, tedy Placky. Ta přilákala ještě další dva účastníky a tak nás bylo šťastných třináct. Bylo stále pod mrakem, avšak navzdory předpovědím naštěstí stále nepršelo.Stejně jako v předchozí soutěži postupovalo 8 nejúspěšnějších, ale tentokrát ne v součtu obou kol, nýbrž výběrem toho lepšího.
Čtvrtfinále znovu přineslo pikantní souboj Markéty s Vojtou, tentokráte však triumfoval Vojta. Když pak v semifinále dokázal porazit i Blacka, mohl se těšit na finále s Vrchlabským Romanem, jež se dokázal  prosadit přes Krišpu. Pro Romana to bylo už druhé finále v tento den, avšak ani tentokrát na příčku nejvyšší nedosáhl, neboť Vojta mu prakticky nedal šanci a přibližoval jak z partesu, nejlepším důkazem je výsledek z úplného závěru, tedy 9,5 metru, kdy dokázal dvě koule nalepit a třetí zůstala od košonu vzdálena jen 3 cm, na této pozici tak více než 5 krát vylepšil dosavadní Kubrtův rekord, který činil 16cm. V souboji o třetí místo si pak Black dokázal poradit s Krišpou a urvat pro sebe alespoň bronz.
 
1.Vojta Lukáš
2.Roman Kapeš
3.Tomáš Schwarz
 
4.Michal Knespl
5.Jarda Patočka
6.Ondra Vochoč
7.Martin Vais
8.Markéta Palicová